Et kodenummer består af to tal forbundet med en bindestreg. F.eks.: 00-1
Kodenummeret (i daglig tale kaldet MAL-koden) angiver, hvilke sikkerhedsforanstaltninger der som minimum skal træffes i bestemte arbejdssituationer.
MAL-kode betydning: MAL-koden er en forkortelse for “Måleteknisk Arbejdshygiejnisk Luftbehov”, som indikerer, at produktet har indflydelse på luftkvaliteten og arbejdsmiljøet i forbindelse med brug af produktet.
Desuden anvendes MAL-koden i vid udstrækning som et substitutionsværktøj til at vælge det mindst farlige kemikalie til en given opgave, f.eks. ved indkøb af nye kemikalier.
Derfor er det helt centralt, at MAL-koden er beregnet korrekt og med et grundigt kendskab til myndighedernes dispenserende værdier (de administrativt fastsatte MAL-faktorer mm.), så ens kemikalie ikke kodes højere end nødvendigt.
Jo højere tal, der indgår i MAL-koden, jo større sundhedsfare. Vær opmærksom på, at MAL-koder kan ligge i spændet fra 00-1 (mindst farlig) til 5-6 (farligst).
Hvordan skal medarbejderne forholde sig til MAL-koden?
Kort fortalt, så bruger man MAL-koden til at vælge det mindst farlige produkt og til at aflæse i et skema, præcis hvilke personlige værnemidler, der er nødvendige til den konkrete arbejdsproces.
Disse værnemiddelskemaer fremgår af bilag 2 til bekendtgørelsen.
Arbejdstilsynet har desuden i deres vejledning opsummeret skemaer for brug i bygninger her.
En pædagogisk og overskuelig kodenummer-guide fra Byggeriets Arbejdsmiljøcenter findes her.
Skemaet kan med fordel hænges på arbejdspladsen, værkstedet eller andre steder, hvor medarbejderne hurtigt kan orientere sig i hvilke personlige værnemidler, der kræves til det konkrete produkt i den aktuelle proces.
Tallet før bindestregen
Det tal, der står foran bindestregen angiver, hvor store sikkerhedsforanstaltninger brugeren skal træffe i forhold til indånding af dampe, som stammer fra produktets indhold af flygtige stoffer (herunder organiske opløsningsmidler). Jo større tallet før bindestregen er, jo større er behovet for udsugning og ventilation samt brug af åndedrætsværn. Der er syv mulige tal før bindestregen - og tallet kan gå fra 00 til 5.
Tallet efter bindestregen
Det tal, der står efter bindestregen, angiver de sikkerhedsforanstaltninger, man som minimum skal tage for at undgå de sundhedsfarer, der opstår, hvis produktet enten kommer i kontakt med hud, øjne, luftveje eller hvis produktet indtages. Jo højere tallet er, desto mere sundhedsskadeligt er produktet. Der er seks mulige tal efter bindestregen – dette tal kan gå fra 1 til 6. Og samme logik, som for tallet før stregen - jo højere tal, jo større krav til brug af beskyttelsesforanstaltninger, f.eks. handsker og beskyttelsesdragt.
Derfor kan MAL-koderne hjælpe med at skabe overblik, når I skal vælge de sikreste produkter.
Produkttyper/anvendelser, hvor der er krav til fastsættelse af MAL-koder
De erhvervsmæssigt anvendte produkter/kemikalier, der er omfattet af reglerne om MAL-koder er følgende:
- Malinger (herunder også autolakker og malevarelignende overfladebelægninger) til brug i alle brancher
- Lime (klæbemidler) til brug ved bygningsarbejde, i autobranchen, på karosserier og flydele
- Udfyldningsmidler (herunder fugemidler, tætnings- og spartelmasser, kit m.m.) til brug ved bygningsarbejde, i autobranchen, på karosserier og flydele
- Trykfarver (herunder serigrafifarver og andre produkter til grafiske trykprocesser)
- Fortyndingsmidler (herunder opløsningsmidler) til ovennævnte produkter
- Produkter til klargøring og afslutning ved arbejde med ovennævnte produkter (herunder affedtningsmidler, afvaskemidler og farvefjernere)
Hvordan og hvor vises MAL-koden?
MAL-koden skal ifølge reglerne angives med reference til årstallet for bekendtgørelsen således
1993-kodenr.: XX-Y
MAL-koden (inkl. årstal for den gældende bekendtgørelse) skal anføres skriftligt - og naturligvis enslydende - på:
- emballagen (etiket) eller på anden måde (f.eks. lister)
- sikkerhedsdatabladet
Vær opmærksom på, at der ved to-komponentprodukter både skal beregnes og oplyses en kode for de enkelte komponenter (f.eks. komponent A og komponent B) samt for den brugsklare blanding.
For et produkt, hvor der foreskrives brug ved en bestemt temperatur, skal der fastsættes et kodenummer både for produktet ved rumtemperatur og for produktet ved den foreskrevne (typisk højere) temperatur.
Hvis et produkt indeholder lavtkogende væsker, og hvis der ved arbejdet med produktet skal anvendes åndedrætsværn som beskyttelse mod indåndingsfaren, skal MAL-koden være ledsaget af en oplysning om, at dette skal være luftforsynet åndedrætsværn.
Arbejde med MAL-kodede produkter
Et produkt, herunder den brugsklare blanding, må ikke anvendes, uden at MAL-koden for produktet er oplyst. Oplysningen herom skal være tilgængelig for de ansatte.
Når man skal fastlægge, hvilke personlige værnemidler man skal benytte ved arbejdet med en specifik MAL-kode, må man konsultere Arbejdstilsynets skema eller vejledning.
Sikkerhedsforanstaltningerne afhænger af, om arbejdet foregår udendørs eller indendørs, på stor eller lille flade, samt om der anvendes sprøjte, pensel eller rulle.
Ved arbejde med produkterne skal der mindst træffes de sikkerhedsforanstaltninger, der er angivet i bilagene til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 302 om arbejde med kodenummererede produkter.
Dette gælder også klargøring og afslutning i forbindelse med arbejdet.
Substitutionsreglerne i relation til MAL koden
Et produkt må ikke anvendes, hvis det til den påtænkte anvendelse kan erstattes af et ufarligt, mindre farligt eller mindre generende produkt. Der skal derfor normalt anvendes et produkt med lavest muligt MAL-kode i brugsklar stand.
Når brugen af et erstatningsprodukt vil medføre ikke uvæsentlige forskelle i tekniske egenskaber eller udgifter, skal der foretages en samlet afvejning af de tekniske og økonomiske konsekvenser over for de sikkerheds- og sundhedsmæssige hensyn.
Virksomhedens arbejdsmiljøorganisation skal inddrages i vurderingen af, om erstatning kan foretages.
Hvis erstatning ikke kan foretages, eller brugen af produktet ikke kan undlades, fordi en samlet afvejning viser, at brugen af et erstatningsprodukt vil medføre urimelige merudgifter for arbejdsgiveren, skal dette på forlangende dokumenteres over for Arbejdstilsynet.
Historien og udviklingen af mal koder
Det første MAL-kodesystem går tilbage til 1986, hvor Arbejdstilsynet første gang introducerede reglerne i Danmark. Det har i alle årene været nationale særregler, der ikke fandtes i de øvrige lande, på nær i Norge, hvor man havde et YL-kode system, der på nogle punkter lignede det danske system.
I Norge afskaffede man YL-kodereglerne for år tilbage, men MAL-kodereglerne er bevaret som lovgivning i Danmark.
I 1993 valgte Arbejdstilsynet at ajourføre reglerne, og det er fortsat bekendtgørelse 301 fra 1993, der er gældende i dag.
Udfordringer med MAL-koderne
Mange vigtige kemikalier medfører relativt høje MAL-koder.
Det drejer sig f.eks. om flygtige isocyanater og formaldehyd. Disse stoffer har bred anvendelse, og derfor kan det være udfordrende, at produkternes MAL-koder bliver så høje, at substitutionskravene og kravene til brug af specifikke personlige værnemidler i praksis umuliggør anvendelsen af disse.
Det har stor betydning for virksomheder, der forhandler MAL-kodepligtige kemikalier, at man har en dygtig konsulent med inde over beregningerne og arbejdet med substitution af de problematiske indholdsstoffer, herunder dialog med virksomhedens leverandører, udviklingsafdeling eller kunder/slutbrugere.
Ofte er det vanskeligt for udenlandske producenter at have det fulde overblik over reglerne, samt at gennemskue, hvilke indholdsstoffer, der er årsagen til den høje MAL-kode.
Her er Altox en meget nyttig sparringspartner at have ved hånden.
Fremtidige perspektiver – får vi et revideret MAL-kodesystem?
Arbejdstilsynet har igangsat en proces for at forny kriterierne til beregning af MAL-koder, så de bliver mere tidssvarende. Siden 1993 er der opnået meget ny viden om kemiske stoffers effekter bl.a. via indførelsen af CLP, det omfattende REACH-arbejde med at etablere flere toksikologiske data og ved, at myndighederne har fastsat flere og ændrede grænseværdier i arbejdsmiljøet.
Al denne nye viden og de mange nye data skal naturligvis komme et nyt kodenummer system til gode og sikre, at man fortsat modtager troværdige kodenumre for sine produkter.
Altox følger dette arbejde, og vil naturligvis omstille til de nye kriterier, når de engang træder i kraft.
Reglerne om fastsættelse af MAL koder hører under Arbejdstilsynet. Du kan læse mere om de danske regler om arbejde med kodenummererede produkter HER
Hvordan kan Altox hjælpe dig med MAL-koderne?
Altox kan tilbyde at:
- indhente de fortrolige sammensætningsoplysninger hos producenten (vha. et indgående kendskab til reglerne og en god spørgeteknik er det næsten altid muligt for Altox at rekvirere de nødvendige oplysninger)
- foretage en toksikologisk vurdering samt klassificering og mærkning af alle indholdsstofferne og om nødvendigt ansøge om administrativ fastsættelse af MAL-faktorer
- beregne MAL-koden for produktet, for evt. brugsklar blanding samt ved evt. forhøjet brugstemperatur
- ansøge om en administrativ fastsættelse af en MAL-faktor, om nødvendigt
Altox lægger stor vægt på at tilbyde dig en effektiv og værdiskabende rådgivning omkring MAL-koderne og bestemmelsen heraf, herunder at udpege de stoffer, der bidrager væsentligt til koden for at gøre produktudviklerne i stand til at reformulere produkterne, så et produkt med lavere MAL-kode kan bringes på markedet og stille din virksomhed bedre på markedet og samtidig bidrage til jeres bæredygtige udvikling.
Rådgivning
Brug for rådgivning?
Ønsker du at vide mere om Hvad er en MAL-kode (kodenumre)?? Eller er du interesseret i at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig godt på vej, er du altid velkommen til at tage fat i os.