De vigtigste oplysninger omkring det farlige kemiske produkt og en nødvendighed i arbejdet med farlige kemikalier
Producerer, importerer eller arbejder din virksomhed med farlige kemikalier, og har du brug for professionel rådgivning og hjælp til udarbejdelse af sikkerhedsdatablade (SDS), så kan Altox' erfarne og højt specialiserede konsulenter hjælpe dig med at sikre, at dine sikkerhedsdatablade lever op til de gældende formkrav og den nyeste lovgivning.
Vi kan også hjælpe dig med at opdatere dine eksisterende sikkerhedsdatablade, oversætte dem til en lang række sprog og tilpasse dem til lovgivningen i de lande, du sælger eller eksporterer til. Vi bestræber os altid på at gøre sikkerhedsdatabladene praktisk anvendelige uden en masse overflødig læsning og af høj kvalitet.
Hvis du selv har brug for at lære, hvordan et SDS (Safety Data Sheet) udarbejdes, kan du tilmelde dig vores kursus, hvor du på 2 dage får de nødvendige informationer og brugbare værktøjer. Vores kursus giver dig kendskab til lovkravene vedrørende sikkerhedsdatablade og gør dig i stand til at udarbejde sikkerhedsdatablade i overensstemmelse med både EU- (REACH) og danske regler. Du vil også blive introduceret til nyttige litteraturkilder samt Altox’s kodeordssystem, der kan lette dit arbejde i praksis.
Hvad er formålet med sikkerhedsdatablade? (msds/sds)
Sikkerhedsdatablade har til formål at give brugerne vigtige oplysninger om de kemikalier, de håndterer, for at sikre korrekt anvendelse og beskytte arbejdsmiljøet, sundheden og miljøet. Leverandører af farlige stoffer og blandinger er forpligtet til at levere et opdateret sikkerhedsdatablad, der er letforståeligt og tilpasset nationale sprog og lovgivning.
Nogle kemikalieleverandører har, som service overfor brugerne, dog valgt at udarbejde sikkerhedsdatablade for alle kemiske produkter i sortimentet, uanset om det er et lovmæssigt krav eller ej. Modtagere af kemikalier, som er kvalitetscertificerede efter f.eks. ISO-standarder, forlanger ofte sikkerhedsdatabladene på alle kemikalier, uanset om det er et krav eller ej, ligesom der kan være informationer i sikkerhedsdatabladene, der kan være nødvendige for håndteringen, selvom det ikke er påkrævet.
Hvornår skal der udarbejdes et sikkerhedsdatablad?
Et sikkerhedsdatablad (SDS) skal udarbejdes, når et kemisk stof eller en blanding bliver klassificeret som farligt i henhold til EU’s CLP-forordning (forordning (EF) nr. 1272/2008). Sikkerhedsdatablade skal sikre, at brugere og arbejdsgivere har de nødvendige oplysninger om produkternes risici, og hvordan man håndterer dem sikkert. Her er de vigtigste tilfælde, hvor SDS er påkrævet til erhvervsmæssig brug:
- Når stoffet eller blandingen er farlig: Det gælder for produkter, der er klassificeret som farlige i henhold til CLP-forordningen, såsom dem med faremærkninger for sundhedsrisici, miljøfare eller fysiske farer.
- Hvis stoffet er bestemt for erhvervsmæssig brug og ikke er klassificeret som farligt: SDS er stadig nødvendigt, hvis stoffet indeholder visse farlige stoffer eller stoffer med en grænseværdi i arbejdsmiljøet, over en vis koncentrationsgrænse, som kan udgøre en risiko.
- Et stof eller en blanding indeholdende stof (over 0,1%) som har særlige farer, herunder er opført på kandidatlisten (liste over stoffer og blandinger, som er særligt problematiske og evt. senere vil kræve godkendelse før brug), særligt miljøfarlige (PBT, vPvB, PMT, vPvM) eller hormonforstyrrende (ED) eller .
Når disse betingelser er opfyldt, skal leverandøren levere et SDS til modtageren, enten på det tidspunkt, hvor produktet leveres, eller efter anmodning fra køberen.
Hvornår skal man ajourføre et sikkerhedsdatablad?
Et sikkerhedsdatablad skal ajourføres, når der sker væsentlige ændringer i oplysningerne om et farligt stof eller en blanding. Her er de vigtigste tilfælde, hvor en opdatering af SDS er påkrævet:
- Nye oplysninger om risici eller beskyttelsesforanstaltninger: Hvis der fremkommer ny viden om farlige egenskaber, eller hvis risikovurderinger ændrer sig, skal sikkerhedsdatabladet opdateres for at afspejle den nye information.
- Ændringer i lovgivning: Når lovgivningen ændres, fx nye klassificerings- og mærkningsregler i CLP-forordningen eller ændringer til SDS-skabelonen, der påvirker oplysningerne i sikkerhedsdatabladet, skal det revideres for at sikre overensstemmelse.
- Nye oplysninger om eksponeringsscenarier: Hvis eksponeringsscenarierne ændrer sig, f.eks. hvis der kommer nye data om produktets anvendelsesområder eller eksponeringsrisici.
Efter en ajourføring skal det opdaterede SDS distribueres til alle kunder og brugere, der har modtaget produktet inden for de sidste 12 måneder.
Hvad indeholder et sikkerhedsdatablad?
Et sikkerhedsdatablad (SDS) indeholder 16 punkter, der dækker alt fra farer og forholdsregler til opbevaring og bortskaffelse af kemikalier. Det er vigtigt, at SDS’et også inkluderer nationale særkrav, såsom krav til håndtering af kræftfremkaldende stoffer, gifte og specifikke opbevarings- og affaldsregler for visse kemikalier.
Et sikkerhedsdatablad indeholder bl.a. informationer om:
- Fareklassificering og mærkning
- Førstehjælpsforanstaltninger
- Brandfare og foranstaltninger ved spild
- Personlige værnemidler og eksponeringskontrol
- Toksikologisk og økotoksikologisk vurdering
- Affald og transport
Korrekt sprog forebygger fejl
Et sikkerhedsdatablad, der udleveres til danske kunder, skal være formuleret på letforståeligt dansk. Udførelsen og kvaliteten af SDS har tendens til at variere en del, idet nogle leverandører oversætter databladet elektronisk fra et andet sprog, hvilket i bedste fald kan gøre det komisk og i værste fald ulæseligt. I disse tilfælde får medarbejderne, som skal bruge sikkerhedsdatabladet, ikke tilstrækkeligt med informationer om korrekte procedurer, der skal følges, når man har at gøre med farlige kemikalier.
Der kan ligeledes være nogle danske særregler, der skal indarbejdes.
Her kan f.eks. nævnes væsentlige krav til håndtering af kræftfremkaldende stoffer, organiske opløsningsmidler, særlige opbevaringskrav og skiltning for visse mærkede kemikalier, angivelse af nationale grænseværdier, regler for unges farlige arbejde samt gravide og ammende ansatte.
Desuden skal et kemikalie udstyres med en MAL-kode (1993-kodenummer), hvis det anvendes som maling, lak, lim, fugemasse, trykfarve etc. Denne MAL-kode beskriver de pågældende sikkerhedsforanstaltninger, der som minimum skal tages højde for under arbejde med kemikaliet. Koden skal ligeledes tilføjes databladet.
Der findes dermed en lang række sikkerheds- og håndteringsmæssige forhold, der skal adresseres i et nationalt SDS, og som ikke nødvendigvis vil forefindes i en udenlandsk leverandørs version. Derudover kan man ikke som udgangspunkt tage som en selvfølge, at alle SDS softwareprogrammer får det hele med.
Og af samme grund vil et korrekt SDS ikke blot kunne frembringes via en direkte oversættelse eller et ”tryk på en knap”.
Ansvarlig for regler omkring sikkerhedsdatablade
I EU reguleres sikkerhedsdatablade af REACH-forordningen, der kræver, at alle farlige kemikalier ledsages af et opdateret SDS. I Danmark er det Arbejdstilsynet, der har ansvaret for at sikre, at disse regler overholdes.
Ansvar og forpligtelser
Leverandører er ansvarlige for at levere opdaterede SDS’er, og virksomheder skal sikre, at de ansatte har adgang til de korrekte oplysninger – elektronisk form er tilladt.
SDS’erne er også en del af den lovpligtige kemiske risikovurdering.
Arbejdstilsynets rolle
Arbejdstilsynet har en vigtig rolle i forhold til at overvåge og kontrollere brugen af SDS’er i danske virksomheder. De sikrer, at virksomhederne lever op til de nationale regler for sikker kemikaliehåndtering.
Der findes vejledninger fra Arbejdstilsynet og ECHA (European Chemicals Agency) om korrekt udarbejdelse og brug af SDS’er. Vejledningerne dækker både de generelle EU-regler samt danske særkrav.
Altox’ tilgang til sikkerhedsdatablade
Altox har valgt at udarbejde sikkerhedsdatablade i et system, der giver mulighed for individuel tilpasning, så farerne kan gradueres nøjagtigt, og ændringer indføres prompte (kommer der en lovændring i dag, skal det fremgå af dit sikkerhedsdatablad i morgen!)
Vi udarbejder sikkerhedsdatablade for mange virksomheder i forskellige brancher – lige fra mindre importører til store producenter. Vi udarbejder dem enten helt fra bunden eller opdaterer allerede eksisterende sikkerhedsdatablade.
Får du udarbejdet dine sikkerhedsdatablade hos Altox, tilbyder vi en attraktiv ajourføringsaftale, så dine sikkerhedsdatablade altid er opdaterede i forhold til den gældende lovgivning. Således slipper du selv for bøvlet med at holde dig løbende opdateret om lovændringer – for det gør Altox for dig.
Læs her, hvorfor du skal vælge Altox i stedet for et SDS-system!
Altox tilbyder at udarbejde sikkerhedsdatablade i alle EU- og EØS-lande samt i en række andre lande. Vi kan i denne forbindelse tilbyde at:
- Indhente de fortrolige sammensætningsoplysninger hos producenten (ved hjælp af et indgående kendskab til reglerne og en god spørgeteknik, er det næsten altid muligt for Altox at rekvirere de nødvendige oplysninger)
- Foretage en toksikologisk og økotoksikologisk vurdering af alle indholdsstofferne
- Foretage klassificering og mærkning
- Udarbejde sikkerhedsdatablade, eventuelt tilpasset kundens brevpapir med logo o.l.
- Rådgive om andre regler, der måtte have indflydelse på det enkelte kemikalie.
Lad os hjælpe dig!
Alle de ovenstående informationer kan være svære at navigere rundt i og anvende korrekt. Synes du, at alle lovene omkring sikkerhedsdatablade er tunge at arbejde med, eller ønsker du blot at uddelegere opgaven til nogle andre, kan vi hos Altox hjælpe dig. Vi kan være med og rådgive dig hele vejen.
Du er naturligvis også mere end velkommen til at kontakte os direkte, hvis du har nogle spørgsmål.
Kursus
Sikkerhedsdatablade
Lær grundigt at udarbejde sikkerhedsdatablade med de nyeste regler
"Super underviser der formår at gøre stoffet interessant og levende. Dejligt med en mindre gruppe. Det gav en god dynamik."
"Informativt og velkonstrueret kursus, med en sjov, dygtig og engageret underviser."
Rådgivning
Brug for rådgivning?
Ønsker du at vide mere om Sikkerhedsdatablade (SDS/msds)? Eller er du interesseret i at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig godt på vej, er du altid velkommen til at tage fat i os.
"Fin holdstørrelse, der gav plads til forskellige kommentarer og spørgsmål uden, at det gik ud over pensum. God stemning. Peter er en god underviser."