Nyhed

27 januar 2023
Jon Vastrup

Er du opmærksom på, at der er kemikrav til produkter?

Indkoebskursus_lup-og-produkter-1-e1674823969734

Er du indkøber af produkter, eller er du produktansvarlig er det muligvis dig, der sidder med ansvaret for, om virksomhedens produkter lever op til kemikravene. 

Kender du dit kemiske produktansvar?

I EU gælder der særlige regler om produktsikkerhed for at beskytte brugerne mod farlige produkter.

Det er ikke altid let at finde ud af, hvilken lovgivning der gælder. Der er nogle generelle krav, men mange produkttyper har derudover deres egne krav: f.eks. kosmetik, kemiske produkter, biocider, legetøj, værnemidler, fødevarekontaktmaterialer og meget andet. Der stilles meget forskellige krav til de forskellige produkttyper, og ansvaret fordeles alt efter, hvilken rolle virksomheden har i leverandørkæden.

  • Hvilken type produkt har du med at gøre - Kender du til hvilken lovgivning, der skal overholdes?
  • Hvad er din rolle - Er du fabrikant, importør eller distributør?
  • Er der styr på formalia - Mærker du produktet korrekt, og overholder du loven for anprisninger i din markedsføring?

I mange tilfælde er man som indkøber eller produktansvarlig slet ikke klar over, at man har dette ansvar for at overholde de kemiske krav til produkterne. Det gælder også for produkter, som man normalt ikke forbinder med kemi, så som legetøj, møbler eller genstande af f.eks. plast eller metal. Hvis ikke man overholder reglerne, risikerer man at skulle betale anseelige bøder, og man risikere dårlig omtale i pressen med stigende kunde utilfredshed til følge.

Tilbagekaldelse er bøvlet og dyrt

Hvis virksomhedens produkter ikke overholder reglerne, risikerer de at blive tilbagekaldt af myndighederne.

Der er mange eksempler på, at produkter er blevet tilbagekaldt efter myndighedernes kontrol. Her kan f.eks. nævnes hånddesinfektion, som blev tilbagekaldt på grund af manglende dokumentation for, at produktet rent faktisk var virksomt over for bakterier.

Eller håndsprit solgt i emballage, der kan forveksles med fødevareemballage.

De populære skumfigurer, squishies, blev også, under stor mediebevågenhed, tilbagekaldt fra alle legetøjsforhandlere grundet mistanke om indhold af farlige stoffer.

Det er bøvlet, dyrt og tidskrævende at få alle produkterne kaldt tilbage. Det koster mange ressourcer, selvfølgelig er der selve værdien af det ulovlige produkt, men også udgifter til annoncering og den rent praktiske fjernelse fra lagre og butikker, transport og destruktion. Derudover kan det skabe et dårligt omdømme, som det kan være svært at ryste af sig igen.

Rådgivning eller kursus

Har du behov for råd og vejledning omkring kemiske krav til dine produkter, kan Altox hjælpe dig på vej. Som specialister indenfor kemi, og med over 30 års erfaring, kan vi hjælpe dig og din virksomhed, så I får indblik i, hvilke krav der gør sig gældende for lige netop jeres produkter. Vi tilbyder både konsulentrådgivning og firmatilpassede kurser, hvor vi tager ud og underviser på jeres virksomhed og tilpasser undervisningen til jeres behov. Vi tilbyder også kurser for indkøbere og andre produktansvarlige, hvor du bliver guidet igennem de forskellige lovgivninger, der er gældende indenfor jeres produktområde.

Hør Altox specialisten Jon Vastrup fortælle om kurset Produktsikkerhed - kemiske krav til produkter i videoen herunder:

Rådgivning

Brug for rådgivning?

Ønsker du at vide mere, er du altid velkommen til at tage fat i os. Vi hjælper dig gerne på vej.