Nyhed

15 februar 2023
Peter Waksman

PFAS – Hvad er lovligt og hvad er på vej til at blive forbudt?

Der har gennem de seneste uger været stor bevågenhed i offentligheden omkring organiske fluorforbindelser specifikt PFAS. Det findes i mange af de produkter, som vi omgås i vores dagligdag. Nu er der fokus på, at PFAS skal forbydes i Danmark såvel som i resten af EU. I EU regulerer REACH-lovgivningen kemikalier, og i praksis er der to mulige veje for nye reguleringer af PFAS – hhv. kandidatlisten (SVHC-listen) og restriktionslisten.

Kandidatlisten er listen over kemiske stoffer, som anses for at være særlig problematiske for menneskers sundhed eller miljøet. Stofferne er kandidater til også at blive optaget på listen over stoffer, der kræver godkendelse, før de må anvendes eller markedsføres og har desuden en særlig oplysningspligt.

Restriktionslisten er listen over stoffer, hvor der er forbud eller begrænsninger i forhold til produktion, markedsføring eller brug af stofferne i forskellige produkter (blandinger eller artikler) og processer, som f.eks. forarbejdning eller fremstilling af produkter. Formålet er at beskytte mennesker og miljø mod uacceptable risici.

Danmark ønsker at gå forrest i kampen om at indføre restriktioner på PFAS-stoffer og har sammen med fire andre lande indsendt et forslag om PFAS-restriktioner til EU.

Hvad skal man som virksomhed være opmærksom på?

Som virksomhed kan det være svært at skelne mellem, hvad der er omfattet af diskussionen og dermed også, hvad der lovmæssigt er på vej til at blive omfattet af evt. forbud eller oplysningspligt.

Virksomheder er typisk i tvivl om, hvorvidt det vedrører dem og deres produkter, og om produkterne overhovedet indeholdende fluorstoffer.

Det er også en svær øvelse, fordi myndighederne har valgt at bruge gruppetilgang for at regulere flest mulige PFAS stoffer på en gang, da de formodes at have ensartede effekter.PFAS er som gruppe defineret ud fra deres kemiske opbygning – en eller flere perfluoralkylgrupper, -CnF2n+1   og er dermed veldefineret kemisk. Men for virksomheder kan det være svært at konkludere, om et givent stof indgår i gruppen uden et godt kemisk kendskab.

Design-uden-navn-16.jpg

Har I brug for hjælp?

Hvis I brug for hjælp omkring PFAS, er I velkomne til at tage fat i Altox, så vi kan hjælpe jer.

Rådgivning

Brug for rådgivning?

Ønsker du at vide mere, er du altid velkommen til at tage fat i os. Vi hjælper dig gerne på vej.